Протестни демонстрации избухнаха в украинската столица Киев след задържането на бившия грузински

...
Протестни демонстрации избухнаха в украинската столица Киев след задържането на бившия грузински
Коментари Харесай

Безредици избухнаха в Киев заради ареста на Саакашвили

Протестни демонстрации избухнаха в украинската столица Киев след задържането на някогашния грузински президент и някогашен губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили.

Той бе задържан рано тази заран в постройката, в която живее в Киев, поради активност против формалната власт. Тогава Саакашвили се качи на покрива на постройката и заплаща да скочи, само че управляващите съумяха да го задържат.

Задържането на някогашния губернатор и сегашен политически конкурент на президента Петро Порошенко провокира многолюдни демонстрации в негова отбрана. Саакашвили е и водач на опозиционната партия " Движение на новите сили ". Ако вината му бъде приета, той може да бъде наказан на отнемане от независимост от три до пет години.





От покрива някогашният президент призова своите последователи да оказват опозиция на управляващите. Край постройката се събраха неколкостотин негови поддръжници и избухнаха вълнения със силите на реда. Един човек пострада, съобщи ТАСС.

Полицията изпрати в центъра на Киев спомагателни подразделения, оповестиха органите на реда, без да уточнят броя на служителите на реда, участващи в акцията. Столичният център е неподвижен заради тапи, провокирани от протестиращи и сили на реда.

Привърженици на Саакашвили са издигнали към постройката, където живее, барикади от контейнери за боклуци, бетонни кашпи и чували с отпадък. Те са препречили улицата, по която се чака да мине кола на тайните служби, пренасяща арестувания опозиционер до следствения изолатор.

Симпатизантите на Саакашвили, които го пазят, са най-вече 200 души. Срещу тях са изправени почти също толкоз чиновници на реда, само че на мястото са изпратени по неотложност специфични сили, показва ТАСС, представен от Българска телеграфна агенция.

Социалните мрежи избухнала с апели " Всички на майдана ". 

#Saakashvili is kept in this minivan. pic.twitter.com/0f7XjhmcTb
— Ruthen (@RutheniaRus) December 5, 2017
" Никой няма право да организира всеобщи репресии пред очите на целия свят за кавга с някогашния президент на Грузия Михаил Саакашвили. Това е политически гнет, който е станал лице на Украйна ", разяснява от трибуната на Върховната рада Юлия Тимошенко, водач на групата на партия " Баткившчина " и някогашен министър председател на Украйна.

Очаквайте детайлности.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР